U bent hier: 
ELO / schoolportaal

Ga naar startschooljaarvo.nl 
Sinds 2018 staat de schoolstart onder regie van Edu-K, Programma Start Schooljaar

Voorbereiding toegang via ELO/schoolportaal

Uitleverkeuze bepalen

De coördinator Directe Toegang van de school meldt in april aan de distributeur hoe de school haar leerlingen toegang wil bieden tot digitaal lesmateriaal, de zogenoemde ‘uitleverkeuze’. De uitleverkeuze wordt vastgelegd in de Centrale Registratie (CR) en moet uiterlijk eind april bekend zijn. Is de keuze dan nog niet bekend of besluit de school nadien nog tot een andere uitleverkeuze, dan kan tijdige levering van digitaal lesmateriaal niet meer worden gegarandeerd. Vervolgens wordt voor juni de koppeling van de ELO/het schoolportaal met het systeem van de distributeur gecontroleerd. Dit gebeurt met behulp van een testlink. Gaat alles goed, dan ontvangt de school voor juni een bevestigingsmail. Onderstaand ziet u de stappen op een rij.

Let wel: De uitleverkeuze voor digitaal lesmateriaal gaat over hoe de school haar leerlingen toegang biedt tot digitaal lesmateriaal. De uitleverkeuze staat los van hoe de school lesmateriaal bestelt. 

Voorbereiding ELO/schoolportaal, de blauwe route

Vooraf: configureer ELO/schoolportaal

Vindt uitlevering van digitaal lesmateriaal voor het eerst plaats via een ELO/schoolportaal? Dan moet de ELO/het schooolportaal geconfigureerd worden. Dit moet zodanig gebeuren dat de ELO/het schoolportaal goed kan samenwerken met de systemen van de distributeur.

1 Controleer de koppeling

Ter controle van de koppeling met de systemen van de distributeur ontvangt u een e-mail met een link van uw distributeur. Plaats deze in de ELO
Controleer de technische koppeling tussen de ELO en het systeem van de distributeur met behulp van de testlink.

2A en 3A Koppel de leerlinggegevens van de school aan de leerlinggegevens bij de distributeur (prematchen)

Besteedt de school het leermiddelenfonds volledig uit aan de distributeur, dan spreken we van een Extern Leermiddelen Fonds (ELF). In geval van een ELF moeten de gegevens van de leerlingen in de ELO gekoppeld worden aan de gegevens bij de distributeur, opdat de juiste leermiddelen voor de juiste leerling worden klaargezet. Dit noemen we prematchen. Ook scholen die een zogenoemd ‘gefaciliteerd leermiddelenfonds’ hebben moeten prematchen. Bekijk ‘prematchen in anderhalve minuut’, als u wilt weten: wat is prematchen? hoe werkt het? en waarom is het van belang?

ELO’s waarmee de school de gegevensvergelijking kan uitvoeren zijn: Cum Laude Learning (voorheen N@tschool), Itslearning, Magister, Moodle ondersteund door OpenEdu, Peppels.net en SOMtoday. 

Let op: Heeft uw school een ELF of een GLF maar een ELO/schoolportaal, dat de gegevensvergelijking niet ondersteunt, neem dan contact op met uw distributeur. 

VanDijk: customeroperations@vandijk.nl
Iddink: support.digitaal@iddink.nl
Osingadejong: dtdl@osingadejong.nl

2B en 3B Linkjes klaarzetten

Organiseert de school het leermiddelenfonds zelf, dan spreken we van een Intern Leermiddelenfonds, ILF. De school moet de linkjes zelf bij de juiste klassen en vakken plaatsen. De volgende ELO’s bieden de mogelijkheid de linkjes naar leermiddelen per schoollocatie te leveren: Cum Laude Learning (voorheen N@tschool), Itslearning, Magister, Moodle ondersteund door OpenEdu, Peppels.net en SOMtoday. Gebruikt de school een andere ELO, dan moet zij zelf de links ophalen bij de uitgeverijen. Deze links moet de school zelf bij de juiste klassen en vakken plaatsen. 
Ga voor verdere instructie naar: